Waarom piepers onmisbaar zijn binnen sommige branches

Je kent de piepers of pagers wel uit allerlei soorten films en series. Die artsen die rondlopen in het ziekenhuis worden opgepiept: SPOED! Al rennend door de gangen van het ziekenhuis komen ze aan bij een patiënt die er slecht aan toe is. Dankzij de kracht van de pieper is de patiënt geholpen en kon de arts snel in actie komen. Wat is nu echt die kracht van de pieper en wat maakt het dat dit kleine apparaatje zo belangrijk is geworden?

Snelheid bij spoedgevallen

In het voorbeeld in de inleiding valt te lezen dat de arts direct, na het afgaan van de pieper, wist waar hij heen moest. Door zijn adequate handelen en de snelheid van de pieper is het spoedgeval direct opgelost. Een pieper geeft precies aan waar de arts moet zijn. Hij of zij hoeft enkel maar één blik te werpen op de pieper om te weten waar hij of zij naar toe moet rennen. Daarnaast kunnen ze vaak ook het onderscheid maken tussen een spoedgeval en geen spoed.

Extreem gevaarlijke situaties

In branches zoals olieraffinaderijen is er een ontploffingsgevaar. Daarnaast kunnen in bepaalde branches met gevaarlijke gassen ook extreem gevaarlijke situaties ontstaat waar je snel van op de hoogte moet zijn. Met een pager worden collega’s direct op de hoogte gesteld van de gevaren als die aanwezig zijn. Snel schakelen met de brandweer helpt hierbij.

Spoedklussen van de brandweer

In de meeste gevallen is het belangrijk dat de brandweer snel kan schakelen met behulp van een pieper. Een brand moet snel opgelost worden maar je kan ook denken aan het ontsnappen van gevaarlijke gassen. Door een pager wordt de brandweer direct ingeschakeld en weer men waar ze naartoe moeten. Daarnaast wordt de code van gevaar doorgegeven. Zo zie je dat in veel verschillende branches een pager of pieper onmisbaar is geworden.