Waarom een VCA certificaat jouw werk veiliger maakt

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en niet alleen thuis. Op de werkvloer gebeuren dagelijks genoeg kleine ongelukjes, wat vaak hooguit materiële schade oplevert. Het zijn echter de grote ongelukken met mogelijke slachtoffers die het werk gevaarlijk kunnen maken. Gelukkig zijn er in Nederland veel regels die ons beschermen op de werkvloer. Een van de initiatieven die werknemers in de bouw beschermd is VCA.

Wat is VCA?

VCA is een afkorting voor VGM Checklist Aannemers. VGM staat voor veiligheid, gezondheid en milieu, dus de volledige betekenis van VCA is veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Deze checklist bevat allerlei regels en eisen waaraan een bedrijf of werknemer moet voldoen. Deze regels staan allemaal in het teken van veiligheid, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden.

Veel bedrijven in de bouw hebben een VCA certificaat, zodat ze kunnen aantonen dat ze aan alle VCA regels voldoen. In Nederland vereisen bijna alle aannemers dat een bedrijf over een VCA certificaat beschikt, en zo vereisen sommige werkplekken weer dat de werknemers over een VCA diploma beschikken. Want niet alleen het bedrijf moet veilig ingericht zijn, de werknemers moeten ook weten hoe ze veilig moeten werken.

Voorkomen is beter dan genezen

Al deze certificaten en diploma’s zijn ervoor om ongelukken te voorkomen. Elk jaar zijn er nog steeds te veel dodelijke ongelukken op de werkvloer, zowel in de bouw als in andere sectoren. Met alle techniek van nu zou je denken dat dit niet meer kan gebeuren, maar helaas zijn we daar nog niet. Gelukkig kunnen we wel ons best doen om werknemers en werkgevers op te leiden zodat zij veiliger te werk gaan, en zo in de toekomst ongelukken kunnen voorkomen. Bij vca-cursus kunnen bouwvakkers eenvoudig en snel hun VCA diploma halen. Door het hele land worden klassikaal lessen gegeven en examens afgenomen, zodat we hopelijk de toekomst een ongeluk-vrije werkvloer hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *