Vormen van Cloud Computing

Een term dat bijna iedereen kent, maar wat het precies betekent is voor heel veel mensen onduidelijk. De Cloud is eigenlijk het op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. Er zijn drie niveaus en dat zijn: IaaS, PaaS en SaaS. De drie niveaus eindigen allemaal op ‘’aaS’’. ‘’AaS’’ staat voor as-a-service. Dit houdt in dat je betaalt voor een service of een oplossing van een behoefte die je hebt. 

Infrastructure-as-a-Service

IaaS is een van de drie niveaus van Cloud Computing. Als er IaaS afgenomen wordt dan huur je infrastructuur. Hierbij kun je denken aan opslag, netwerk of servers. Hierbij krijg je de mogelijkheid om als particulier of ondernemer de server zelf in te richten en te beheren.  Het voordeel van Iaas is dat je een abonnement op basis van gebruik afsluit. Je betaalt dus alleen voor wat je gebruik.  

Platform as a Service

Bij PaaS zit het iets anders in elkaar. Bij PaaS krijg je namelijk een heel platform. De provider zorgt ervoor dat het ingericht is, daarnaast stelt de provider de componenten samen die voor de gewenste functionaliteit zullen zorgen. Ook beheert en controleert de provider de serverruimte. Je geeft je ruimte hierbij volledig uit handen en je hoeft je alleen bezig te houden met de applicatie die je op het platform beschikbaar stelt. 

Software-as-a-service

SaaS-providers leveren nog meer dan IaaS en SaaS-providers. SaaS-providers zorgen ervoor dat je een volledig en gebruiksvriendelijk softwarepakket ontvang met hosting. Het gaat hier om het gebruiksgemak van de eindgebruiker. Dit houdt dus in dat je niet technisch ingesteld hoeft te zijn. Het is een voordeel dat je in principe alles uit handen geeft, maar het kan ook als een nadeel gezien worden. Je wordt namelijk geheel afhankelijk van je leverancier en dat wordt niet voor iedereen als prettig ervaren. Voor kleinere of beginnende webshops is dit ideaal. Grotere webshops hebben liever meer flexibiliteit en maatwerk en daarom kiezen zij eerder voor IaaS of SaaS.