Voorafgaande feiten

Die wil je graag van tevoren grondig controleren voordat je bijvoorbeeld iemand aanneemt. En dat is dus precies wat je tijdens een antecedentenonderzoek doet. Maar wat houdt het in en hoe gaat het in zijn werk? Ik zal het je vertellen.

Wat is het?

Een antecedentenonderzoek is een onderzoek dat kijkt naar de incidenten die in het verleden gebeurd zijn. Dit wordt regelmatig gedaan voor of na een sollicitatie.

Wat is het doel?

Het doel van een antecedentenonderzoek is om zeker te weten dat er in het verleden geen gekke dingen zijn plaatsgevonden omtrent de sollicitant dat ervoor kan zorgen dat er schade wordt aangericht aan het bedrijf. Hierbij kun je denken aan een strafblad, fraude of dat er toch nauwe banden zijn met bedrijven die onderling concurreren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Zoals er eerder al is aangegeven wordt er met een antecedentenonderzoek een kijkje gegeven in het verleden van een sollicitant. Hierbij wordt er gekeken naar gegevens, zoals naam, adres en woonplaats. Maar ook de verschillende diploma’s, referenties, legitimatiebewijzen en natuurlijk het crimineel verleden en de financiële gegevens.

Als ik dit zo lees dan denk ik, en de privacy dan? Hier zijn ook regels voor als het gaat om een antecedentenonderzoek. Een antecedentenonderzoek moet namelijk wel van gerechtvaardigd belang zijn, daarnaast moet het ook noodzakelijk zijn. Na deze dingen is het ook van belang dat de sollicitant op de hoogte is van het onderzoek. Hierbij moet de sollicitant weten wat er onderzocht gaat worden en waarom. Ook zal de sollicitant op de hoogte gesteld moeten worden van de uitkomsten.

Uitbesteden of zelf doen?

Een antecedentenonderzoek kun je natuurlijk zelf uitvoeren, maar tegenwoordig kun je het ook uit besteden. Bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn weten met welke regels ze rekening moeten houden en weten waar ze op moeten letten bij het uitvoeren van een onderzoek.