Spiegels en het dagelijks leven

Een manier waarop de wetenschap het dagelijks leven beïnvloedt, is het gebruik van spiegels – waar we uren per dag voor kunnen doorbrengen. Uit een onderzoek van Spiegelshop bleek zelfs dat Italianen de meeste tijd per dag voor een spiegel doorbrengen. Spiegels hebben vele functies voor ons: onszelf laten zien wanneer we ons opmaken, onze gezichten wassen, kleding passen en meer. Dit geldt ook voor een groot deel van het dierenrijk; zoals pauwen, apen en olifanten ook graag hun eigen spiegelbeeld bewonderen.

Spiegels en de wetenschap

Spiegels hebben een glaslaag en vervolgens een laag zilver of aluminium. Het zijn de metaalatomen die het licht absorberen, en daardoor worden elektronen in hun atomen opgewonden. Dit betekent dat de elektronen energie hebben gewonnen en naar een hoger energieniveau ‘springen’. De atomen moeten echter stabiel blijven, zodat de elektronen de-exciteren en terugkeren naar hun oorspronkelijke lagere energieniveau. Wanneer ze dit doen, wordt er wat energie uitgezonden in de vorm van licht. Dit licht reist in een rechte lijn – rechtstreeks in mijn ogen. Nu kan ik zien dat ik nog steeds voedsel in mijn mond heb, en ik raak het kwijt. Bedankt Spiegelshop.

Verkeersveiligheid

Een manier waarop spiegels het dagelijks leven beïnvloeden, is door de verkeersveiligheid te vergroten. De bus die ik naar school neem heeft twee grote zijspiegels zodat de chauffeur naar achteren kan kijken als dat nodig is. Auto’s hebben over het algemeen twee zijspiegels en een achteruitkijkspiegel, en samen helpen ze verkeersongevallen te voorkomen. De zijspiegel van een auto is meestal bol, wat betekent dat hij naar buiten buigt. Als gevolg hiervan vervormt de spiegel de afbeelding zodat deze kleiner lijkt dan de werkelijke grootte. Convexe spiegels hebben de voorkeur omdat ze een breder gezichtsveld voor de bestuurder bieden. Maar waarom kan een bestuurder geen weerspiegeling zien door ergens anders te kijken, zoals de binnenkant van de auto? Het komt doordat spiegels een (microscopisch) glad oppervlak hebben, wat bijdraagt ​​aan spiegelreflectie. Spiegelende reflectie betekent dat al het licht in één richting wordt gereflecteerd en dat het beeld helder is. Dit is het tegenovergestelde van diffuse reflectie en weerkaatst onvolkomenheden in ruwe oppervlakken zoals stof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *