Prieel ideale opvulling voor een kopje thee

Ik was onlangs op een gezellige barbecue op een heerlijke zomerse avond. Er waren een aantal mensen die ik niet kende, maar gelukkig ook genoeg vrienden. Toen raakte ik in gesprek met iemand die een huis had gekocht en die zijn tuin wilde laten opknappen. Hij hoorde mensen praten dat een prieel een leuke opvulling zou zijn om bijvoorbeeld met wat vrienden gezellig te borrelen, maar hij eigenlijk geen idee had wat het was. Ik gaf aan dat als je websites bezoekt over een prieel dat je veel ziet over constructies en dergelijke, maar wat is een prieel nou precies? Gelukkig kan ik je dat wel haarfijn uitleggen, dus lees gerust verder.

Een prieel heeft een welbekende, maar unieke constructie. Wanneer een prieel geplaatst wordt is het vrijwel altijd van hout. Het is een soort open (tuin)huisje en sommige mensen noemen het ook wel een theehuisje, omdat het daar wel iets van weg heeft. Voor de echte kenners wordt het ook wel een oranjerie genoemd wanneer het met glas is uitgevoerd. Als we praten over ruim twee eeuwen geleden waren dit soort constructies razend populair, vooral op de grote landgoederen van adel en de industriebaronnen. Destijds werd het prieel gebruikt om bezoek te ontvangen om een kopje thee of koffie te drinken.

Tegenwoordig in deze tijd heeft een prieel verschillende soorten bouwwerkjes voor in de tuin. Als je het ook op internet opzoekt en kijkt bij de afbeeldingen zal je veel verschillende uitvoeringen tegenkomen. Met verschillende uitvoeringen bedoel ik niet alleen qua vorm/constructie, maar zeker ook het gebruik van het materiaal. Je hebt tegenwoordig stenenhuisjes, rieten dakpannen, gietijzeren frame en noem maar op. De een kiest voor een kleine overkapping en de andere juist weer een grotere overkapping. Het enige nadeel van een prieel is dat je over een redelijk grote tuin moet beschikken. Gelukkig denkt Fonteyn met iedereen mee en kan dus daarom ook voor jou de geschikte prieel laten maken.