Het afsluiten van de beste bestelauto verzekering

Hamburg, Germany - 30 August, 2018: Delivery vans Volkswagen e-Crafter parked on the parking. Today this model is one of the most popular electric LCV vehicles in Europe.

Voor elk type auto geldt dat ze moet worden verzekerd wanneer ze in het Nederlandse verkeer wordt gebracht. De bestelauto vormt daarop uiteraard geen uitzondering. Voor het afsluiten van een bestelauto verzekering is het mogelijk om een keuze te maken tussen verschillende opties. In heel wat gevallen wordt er gewoon voor gekozen om de WA-verzekering af te sluiten omdat deze er om bekend staat veruit het goedkoopst te zijn. Niet alleen deze verzekering is echter interessant. Wil je, je graag kunnen verzekeren tegen wat meer andere risico’s ook? Dat is uiteraard ook mogelijk. Alles wat jij moet weten over het afsluiten van de beste verzekering voor je bestelauto ontdek je hier! 

De basis voor een bestelauto verzekering afsluiten

Voordat je op zoek gaat naar een voor jou geschikte bestelauto verzekering is het van belang om even bij een aantal zaken stil te blijven staan. Het is namelijk zo dat je een dergelijke verzekering op twee verschillende manieren af kan sluiten. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen een persoonlijke verzekering voor bestelauto’s en een zakelijke verzekering voor bestelauto’s. 

In principe hoeft het één het ander niet noodzakelijkerwijs uit te sluiten. Een zakelijke bestelauto mag bijvoorbeeld op zich perfect worden gebruikt voor persoonlijke verplaatsingen. Belangrijk is daarbij wel dat er wordt gemeld aan de verzekeraar dat het voertuig ook voor die doeleinden zal worden ingezet. Gebeurt dat niet en vindt er een ongeval plaats tijdens het uitvoeren van persoonlijke ritten? Dan is het mogelijk dat de verzekeraar even moeilijk gaat doen. 

Kan je een zakelijke bestelauto verzekering inbrengen?

Meteen wordt er met betrekking tot bovenstaande een extra vraag gesteld door partijen die graag een zakelijke verzekering voor hun bestelauto wensen af te sluiten. Zij vragen zich namelijk af of het mogelijk is om deze verzekering in te brengen in hun bedrijf. Dit levert uiteraard bepaalde niet onaanzienlijke fiscale en financiële voordelen op. Wel, wat dat betreft hebben we goed nieuws. Op het ogenblik dat je een bestelauto op de zaak hebt ingeschreven zal je namelijk kunnen vaststellen dat je deze perfect kan inbrengen in je boekhouding. Dit betekent dat je de kostprijs van niet alleen de lening, maar ook van het onderhoud en dus ook van je verzekering kan inbrengen. Het is onnodig om te zeggen dat je op deze manier behoorlijk wat voordeel kan doen als zakelijke gebruiker.

Welke bestelauto verzekeringen bestaan er allemaal?

Het is zeer belangrijk om te weten dat de ene bestelauto verzekering de andere niet is. Wanneer je even een kijkje neemt in het volledige aanbod met mogelijkheden zal je al snel tot de conclusie komen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij in eerste instantie om de WA-verzekering. Voor dit type van bestelauto verzekering geldt dat ze bij wet is verplicht. Deze wettelijke verplichting zorgt ervoor dat elk voertuig dat in het Nederlandse verkeer wordt gebracht is verzekerd voor schade aan derden. Je kan ervoor kiezen om genoegen te nemen met deze verzekering, maar er bestaan ook nog uitgebreidere mogelijkheden. 

De tweede optie die je hebt is de WA+ beperkt cascoverzekering voor bestelauto’s. Voor dit type van verzekering wordt gekozen door mensen of bedrijven die de allrisk net wat te veel van het goede (en doorgaans vooral te duur) vinden. Bij dit type van bestelauto verzekering kan je rekenen op verschillende dekkingen. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Een dekking tegen brandschade of natuurgeweld;
  2. Dekkingen tegen inbraak en diefstal; 
  3. Een dekking tegen een aanrijding met een loslopend dier; 
  4. Dekkingen tegen glasschade waaronder een sterretje in de voorruit;

De bovenstaande dekkingen bieden reeds heel wat meer zekerheid voor je bestelauto in vergelijking met de gewone WA-verzekering. Dat is echter niet alles. Zoals reeds aangegeven kan je er ook voor kiezen om je voertuig zo optimaal mogelijk te laten verzekeren. Voor de derde en laatste mogelijkheid hebben we een volledig apart stukje tekst voorzien. 

Een allrisk bestelauto verzekering afsluiten

Indien je een bestelauto verzekering gaat afsluiten zal je ook veelal wel de allrisk willen overwegen. Voor deze verzekering voor bestelauto’s geldt dat ze over de hele lijn alle gewenste dekkingen voorziet. Dit betekent dat je uiteraard beschikt over de verplichte WA-verzekering, maar deze is aangevuld met nog heel wat andere dekkingen ook. Zo zijn ook alle dekkingen uit de WA+ beperkt cascoverzekering aanwezig. Daarbovenop spreekt het voor zich dat er ook nog een extra uitgebreide dekking bestaat voor eigen schade die wordt aangebracht aan de bestelauto. 

Deze dekking tegen eigen schade is precies de reden waarom zoveel bedrijven en personen ervoor kiezen om hun bestelauto allrisk te laten verzekeren. De schade die wordt gedekt kan ontstaan door bijvoorbeeld botsen. Echter, ook wanneer je bij het achteruit rijden per ongeluk een paaltje raakt is het mogelijk dat deze schade kan worden gedekt. Let wel, het is zeer belangrijk om er bij stil te blijven staan dat opzettelijk veroorzaakte schade nooit wordt gedekt!

Interessante tips om te besparen op je bestelauto verzekering

Het afsluiten van een bestelauto verzekering is dus iets wat je moet doen om te voldoen aan de wettelijke verplichting die ervoor geldt. Dit vinden veel mensen een beetje vervelend. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat het afsluiten van zo’n verzekering altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. Deze kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen. Gelukkig kan het ook anders. Er bestaan dan ook een aantal verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de kosten voor jouw bestelauto verzekeren behoorlijk gedrukt kunnen worden. Ben jij ook benieuwd naar wat deze manieren nu precies zijn? Je ontdekt ze middels het onderstaande overzicht. 

  1. Vergelijk goed de verschillende beschikbare bestelauto verzekeringen op de markt; 
  2. Pas het eigen risico aan op basis van jouw persoonlijke voorkeur(en); 
  3. Sluit geen dekkingen af voor je bestelauto die je helemaal niet nodig hebt; 
  4. Zorg voor een rijgeschiedenis zonder noemenswaardige bezwaren; 

Besteed je voldoende aandacht aan de hierboven terug te vinden aandachtspunten? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat het mogelijk is om op een efficiënte manier een mooie besparing te realiseren op de kosten van jouw bestelauto verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *