Een prettig bezoek aan de tandarts

Ooh nee, daar is die weer. Je kijkt in je agenda en schrikt je rot. Volgende week is het weer tijd voor de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Vorige keer heb je het advies gekregen om je tanden maar eens goed te gaan flossen. Uiteraard heb je dit niet gedaan en nu ben je bang. De bovenstaande situatie is zeer herkenbaar voor vele mensen. Sommige raken al in de stress bij een controle en anderen slapen weken van tevoren niet, omdat ze weer een wortelkanaalbehandeling moeten laten doen of omdat de verstandskies wordt getrokken. Over het algemeen is een bezoek aan de tandarts voor bijna iedereen geen pretje. Ik geef je in dit artikel graag een aantal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het bezoek aan de tandarts. 

Consumeer geen frisdrank en snoep

Iedereen weet het, maar toch doet niemand het. Het consumeren van suikerbommen heeft een drastisch effect op je tandglazuur en dus je tanden. Door een aantal weken voor je bezoek aan de tandarts al flink te minderen kan de kwaliteit van je tanden en tandvlees al een heel stuk verbeteren. Uiteindelijk Zul je merken dat je hier niet eens meer behoefte aan hebt en dit scheelt je ook nog eens flink in de lijn. 

Kijk goed naar je tandvlees

Je tandvlees kan je vaak net zo veel vertellen als de mondhygiëniste bij de tandartspraktijk waar je naartoe gaat. Door af en toe eens je tandvlees te inspecteren kun je al snel zien of je wel of niet goed bezig bent met je gebitverzorging. Wanneer het tandvlees er rood en geïrriteerd uit ziet dan raak ik je aan om de volgende dingen meteen te doen:

Meepoetsen van het tandvlees 

Veel mensen poetsen wel braaf hun tanden maar vergeten daarbij compleet hun tandvlees. Hier blijven dan kleine etensresten waardoor uiteindelijk het tandvlees alsnog gaat ontsteken. Ontstoken tandvlees kan de algemene tandgezondheid negatief beïnvloeden en zorgt daarbij ook nog vaak voor een slechte adem. Door simpelweg de tandenborstel iets hoger en lager over de tanden heen te bewegen kun je je tandgezondheid een flinke boost geven. 

Flossen van je gebit

Met de tandenborstel verwijder je lang niet allee tandplak. Tussen de spleten van je tanden blijft vaak veel rotzooi zitten wat om den duur gaat ontsteken en irriteren. Door eens flink met een flosdraad door je gebit heen te knallen kun je deze vieze resten verwijderen en zal de tandarts je tijdens je bezoek flink wat complimenten geven. 

Ik hoop dat deze tips meehelpen om de angst die je hebt voor het bezoeken van de tandarts weg te nemen.